Dette Bør du Aldrig Lade en Køber af Din Bil Gøre

Vi danskere er nok nogle af dem i Europa, der går mest op i ?gør-det-selv?-arbejde. Det er lidt en sjov ting, fordi Danmark jo står relativt stærkt økonomisk, og de fleste danskere i princippet ikke behøver at klare særligt mange ting selv. Med vores høje lønninger skulle man altså tro, at folk altid kontaktede en professionel, når der var noget der skulle ordnes. Men stik imod forventningerne, så har der udviklet sig en gør-det-selv kultur i Danmark, og det er noget vi ofte er rigtigt stolte af.

Det føles da også godt at kunne håndtere ting selv: det bekræfter os i, at vi er selvstændige og kan klare os selv. Samtidig kan der jo være penge at spare, og selvom økonomien ikke ligefrem er presset, så er det da altid rart at have nogle flere penge at gøre med. Det er dog ikke altid at gør-det-selv projekter reelt er billigere: men det er okay, når man nyder processen. Hvis man beregnede din timeløn på selv at strikke en sweater, frem for at købe den i H&M, så ville man nok hurtigt konkludere, at det ikke er tiden værd. Men hvis man nyder at strikke, så er det jo ikke en beregning, der er det mindste relevant.

Men der kan også være faldgruber, ved at insistere på at gøre tingene selv. De professionelle har nemlig den fordel, at de har rigtigt mange erfaringer at drage på. Hvis de har en decideret uddannelse, så er det ikke bare deres egne erfaringer de har gavn af: det er også erfaringerne fra de massevis af mennesker, der har arbejdet indenfor feltet, før de selv kastede sig ud i det. Nogle gange kan disse erfaringer spare én for en helt masse hovedpiner.

Hvis det er et mindre projekt, som eksempelvis selv at sætte en hylde op, så er det begrænset hvor galt det kan gå. Men hvis du kaster dig ud i noget større, som eksempelvis at sælg din bil selv, så kan det være godt at kende de største faldgruber. Der er tale om mange penge, når du sælger din bil, og her kan erfaring have stor betydning for om det går godt eller ej. Det kan selvfølgeligt lade sig gøre, selv at sælge sin bil, hvis du absolut insisterer: du bør bare sætte dig godt ind i tingene.

Ved du eksempelvis, at du aldrig bør lade en potentiel køber af din bil tage på en længere prøvekørsel alene? Siden det er en privat handel, så svarer det til, at du har lånt dem din bil: og det kan betyde at det er din forsikring hæfter hvis de er i en ulykke Der er samtidig risiko for, at kriminelle ?prøvekører? din bil hen til en garage, udskifter bilens dyrere dele med billige kopier, og så leverer bilen tilbage uden at købe den.